Er din hest for tyk?

Hvor god er du til at tage et objektivt kig på din hest og vurdere dens vægt, trivsel, kondi, træningsniveau m.m.?

ursula Ursula, min gamle pony, der i mange år var alt for fed (fordi jeg ikke vidste hvor farligt det kunne være for hendes helbred), og desværre på et tidspunkt blev forfangen


Ofte er vi som mennesker rigtig gode til at se fejl og mangler hos andre (og deres heste/mænd/hunde/børn), men knap så gode til at se dem hos os selv og vores nærmeste - herunder også vores dyr. Et stort fokusområde for mig er overvægt hos heste. Det er en ting jeg selv arbejder meget på at holde fra døren hos mine egne, og det er noget jeg ofte påpeger og vejleder om, når jeg er ude og undervise. Det er samtidig et område, hvor hesteejere tit har et blindt punkt, ofte betegnes fede heste som robuste, erotisk buttede, kraftigt bygget, klar til vinteren eller andet, der negligerer overvægten eller gør det til noget lidt hyggeligt og sødt. Så sent som i dag stødte jeg på et billede på Facebook af en tydelig fed islænder, som ejeren betegnede som skøn og dejlig robust, og blev tydelig såret og fornærmet, da nogen kaldte den tyk. Det er uden tvivl en skøn hest, men den så ud til at veje 50-100 kg for meget, jeg ønsker for hende og hesten, at hun ville åbne øjnene og se hesten med objektive briller og få den slanket inden den pludselig står og er forfangen og enten skal igennem et langt smertefuldt forløb eller aflives.

Jeg vil rigtig gerne hjælpe dig som hesteejer med at få fjernet det lyserøde tågefilter fra øjnene, og pudset brillerne, så du kan se lidt mere objektivt på din hests foderstand, og dermed være med til at fremme dens gode helbred i rigtig mange år fremover.

Overvægt hos heste er nemlig en snigende dræber! Risikoen for stofskiftelidelser, insulinresistens og forfangenhed stiger markant når hesten er overvægtig, og skadevirkningerne akkumuleres over tid, så jo længere hesten er for tyk, jo dårligere kommer dens system til at fungere, og jo højere er risikoen for alvorlig sygdom som forfangenhed eller cushings - men det er aldrig for sent at gå i gang med at slanke den, selv heste, der allerede har stofskiftelidelser oplever bedring ved at blive slanket. Cushings er en stofskiftelidelse, som man traditionelt har forbundet med gamle heste, der fik lang krøllet pels og en øget tendens til forfangenhed. Der er nu udviklet en test (og en meget dyr, men effektiv medicin), der med en simpel blodprøve kan afsløre cushings, og det viser sig, at rigtig mange heste lider af dette også uden at vise de traditionelle kliniske symptomer, men de har ofte forskellige trivselsproblemer, som det har været svært at finde årsagen til. Mange heste ligger også med let forhøjede værdier i testen, uden dog at være nået til at have nogen åbenlyse problemer, men det er et tydeligt signal til ejeren om at der skal sættes ind nu for at undgå en forværring.

Jeg har fundet en rigtig god engelsk side, der har en vejledning til huldvurdering (altså hvor tynd/tyk den er) at heste, der er både en videoguide, et skema du kan printe og en lydfil du kan downloade og tage med i stalden på telefonen, så du kan blive guidet igennem når du står med hesten i hænderne. Linket til folder (leaflet) og lydfil/podcast er lige over videoen:  http://www.worldhorsewelfare.org/Right-Weight

Da jeg synes det her er et vigtigt indsatsområde, så er det også en del af mit nye "Sund Rytter - Sund Hest" forløb, der starter på mandag, det kan du læse meget mere om her: http://roejlegaard.simplero.com/products/7219-Sund-Rytter-Sund-Hest Der er stadig plads til flere, der vil gøre en aktiv indsats for at få sig selv og/eller hesten sundere og i bedre form.

Gør din hest en tjeneste og gå ud og tag et kritisk kig på den (og stik fingrene dybt i vinterpelsen), og hvis den trænger, så kom i gang med at slanke den allerede nu inden græsset for alvor kommer i gang, og begynd også at tænke på, hvordan du bedst får den vel og slank igennem græssæsonen.

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar