Forberedelse og fokus er alfa og omega for trygheden.

DSC_2084

Det er umiskendeligt blevet efterår, det er koldt og råt udenfor, og det kan være en overvindelse i sig selv at komme ud ad døren og ud og lave noget med hesten. Hvis man så ydermere er en utryg rytter eller på anden måde har nogle træls oplevelser i bagagen, så kan det være endnu sværere. Derfor er et setup med forpligtigende aftaler med ridekammerater, planlagte undervisningslektioner eller andre ting der holder dig på sporet guld værd ikke mindst på denne årstid (Mangler du sådan et netværk, så kan du få det med Tryg til hest klubben).

Når man så kommer ud til hesten, og opdager at hele flokken er oppe på dupperne fordi der har været jagt om formiddagen, så er det forberedelse og fokus bliver afgørende for succes. Sådan en flok heste kom jeg ud til i går, da jeg ville kalde dem ned til stalden var de meget mere optagede af, hvad der foregik på naboens marker end på om jeg mon havde foder til dem, og selv da de endelig kom ned var de noget mere opmærksomme på omgivelserne end de plejer. Ventetiden, mens de overvejede at komme eller ej, brugte jeg på at gøre ridebanen klar, så jeg havde nogle gode fokusøvelser at arbejde med, jeg lagde 4 bomme ud i et kryds i den ene ende til Fokusblomsten, og lavede et par korridorer i den anden ende. Samtidig sørgede jeg for at hovslaget var frit, så jeg også uhindret kunne ride stor volte.

bomme til fokusblomst
Bomme til Fokusblomst - simpelt mønster med mange muligheder.

Så da jeg havde striglet og sadlet op, så startede jeg med lidt jordarbejde med nogle sidebevægelser, dels for at løsne lidt i Lukas hofte, og dels for at tjekke, at han var ok med opgaven og ikke mere påvirket af jagten end jeg godt kunne ride. Da jeg kom op var det tydeligt, at han var langt mere opmærksom på omgivelserne end jeg bryder mig om, så vi lagde ud med at ride volter og 8-taller i fokusblomsten. Det har flere gode effekter, dels så holder det rytterens hjerne beskæftiget, fordi man hele tiden skal være klar på, hvor man nu er på vej hen, og det gør det lettere at modstå fristelsen til at følge hestens fokus ud over markerne, det giver også hesten en meget konkret opgave at udføre, hvilket hjælper til at hente dens fokus "hjem", endelig er det med til at give kontrol over hestens ben, fordi man hele tiden bestemmer over retningen, og det gør, at hvis hesten skulle blive motiveret til at flygte, så kan man tage det i opløbet. 

Så ved hjælp af alle disse fokusøvelser, både i Fokusblomsten og ude på stor volte, hvor jeg også havde korridorerne til hjælp, så kom vi igennem en ridetur, som jeg for et halvt år siden nok slet ikke ville have taget. Det var ikke super kønt, Lukas blev aldrig afspændt og lækker, men vi fik skridtet og travet, jeg fik trænet mit fokus i en svær situation, og fik øvet mig i at blive i situationen selvom det var svært, men med fokus og god vejrtrækning, så gik det!

Vil du have min hjælp til at finde fokus, tryghed og rideglæde, så har jeg lige nu 4 gode forslag til dig:

  1. Kom med i Tryg til hest klubben, der er lige nu vinterrabat, du kan prøve de første 14 dage for kun 10 kr. og der er 14 dages fuld returret.
  2. Køb Tryg til hest bogen i forsalg og få et gratis Kom trygt i gang onlinekursus med i købet.
  3. Bestil et Tryg til hest foredrag til din stald eller klub til intropris.
  4. Book en lektion enten på din egen hest eller her på en af mine.

Rigtig god fornøjelse med vintertræningen

Merete

 

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar