Lær børnene hesteforståelse og god ridning, så vi undgår blå tunger i fremtiden

Som du måske har opdaget har der den sidste uges tid været en voldsom hestevelfærdsdebat på baggrund af billeder af Andreas Helgstrand, der rider hesten Akeem Foldager til et åbent hus arrangement hos Helgstrand dressage. Hvor kandaren bruges så voldsomt, at Akeems tunge er blevet helt blå af manglende blodcirkulation. Hvis du ikke har hørt om sagen finder du billederne, der startede balladen her: https://www.facebook.com/eponatv/posts/10152777335663312 Sagen her har for første gang fået DRF til at reagere, omend det kun er endt med en mild påtale og instruktion i korrekt brug af kandar. Mere alvorligt har en række sponsorer opsagt samarbejdet med Helgstrand Dressage, fordi de ikke kan stå inde for den måde at behandle hesten på.

Det er dejligt at sponsorerne tager ansvar, da det i høj grad er dem, der sidder på pengekassen. Det vi så mangler nu er, at sponsorerne for FEI og DRF også begynder at stille krav til, at forbundene overholder deres egne etiske regler og sætter hestevelfærden på dagsordenen, både i trænings og konkurrence sammenhæng. Så længe man vinder med ridning på sammenkrøllede heste og vandret kandarstang, og slipper afsted med det, der er værre, på opvarmningen, så bliver det svært at få bugt med den mishandling, der foregår.

Én ting er, at denne ridning er synd for hestene, noget andet er, at det er rytterne, der præmieres for deres hårdhændede ridning, der er forbilleder for de kommende generationer af ryttere, helt ned i ponyrækkerne, og det er desværre en påvirkning der ses tydeligt i ridningen helt ud i de små klasser til klubstævnerne, hvor der typisk belønnes en form på hesten, hvor den rides hårdhændet og er pakket sammen fortil, der dels afviger fra fordringerne, og dels slet ikke er passende (hvis den nogensinde er) på det uddannelsesniveau.

Som jeg ser det, er der altså to indsatsområder her. Dels pres på sponsorer og forbund for at få dem til at tage øget ansvar, og få flyttet fokus fra en hetz mod Andreas Helgstrand (hans ridning er jo blot et symptom på at noget er galt) til et paradigmeskifte i hele ridesporten, og dels at starte fra bunden og få uddannet børn og deres forældre til at se, hvad god og dårlig ridning er, og til at have øje for hestevelfærden både til stævner, men også i den dagligdags undervisning ude i klubberne. Og det er på det sidste punkt, jeg vælger at lægge hovedparten af min indsats.

At forebygge fremtidige rideskandaler med blå tunger og manglende hestevelfærd er en af grundene til, at jeg nu udbyder et gratis webinar målrettet ponyforældre, en anden grund er, at alt for mange børn kommer galt afsted i forbindelse med deres ridning, og det vil jeg gerne være med til at forebygge gennem større viden hos både forældre og børn. Endelig vil denne større viden også komme ponyerne tilgode, da bedre forståelse for læringsteori og adfærd hos rytterne, gør livet meget bedre for hestene.

Så vil du være med på webinaret, som foregår 1. maj kl. 20 (tilmeld dig bare selvom du ikke kan være med live, du får et link til optagelsen efterfølgende) eller kender du nogen, der kunne have glæde af det, så tilmelder du dig lige her: http://shop.ridesikkerhed.dk/ og du må meget gerne videresende enten hele denne mail eller linket, til dem du kender, der kunne være interesseret. Der kommer senere på foråret mere materiale og webinarer målrettet de større ponybørn, dette webinar er således primært målrettet forældrene, men børnene må naturligvis gerne kigge med. I forbindelse med webinaret fortæller jeg også om et kommende onlinekursus for ponyforældre.

Håber du nyder foråret med masser af hest

De bedste hilsner

Merete Stenner

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar