Kom i gang med klikkertræning

OBS Nyt onlinekursus med start 9.1.15 - læs mere her https://roejlegaard.simplero.com/page/27171-klikkertraening-af-hest-onlinekursus 

Sommerferie tid er ridelejr tid og i går var jeg endnu engang afsted på Blue Berry Hills (http://blueberryhill.dk) sommertræningslejr for at undervise deltagerne og deres heste i klikkertræning. Det var som altid en stor fornøjelse. Klikkertræning er en sjov og effektiv træningsform, som jeg også gerne vil give dig som læser mulighed for at lære mere om

klik2

Klikkertræning går kort og godt ud på, at vi bruger en klikker, som er en lille plastikdims, der kan sige en kliklyd, til at fortælle hesten, når den gør noget rigtigt. Ved at koble klikket til godbidder (eller andet, der kan virke som positiv forstærker, f.eks. nus), kan vi få en bedre timing og en større alsidighed, end ved almindelig "direkte" positiv forstærkning, hvor det kan være svært at give hesten en godbid lige i det øjeblik den gør det vi ville have (er du i tvivl om, hvad positiv forstærkning er, så læs min artikel om læringsteori her)

Når klikket er indlært, så udløser det en belønningsrespons i hestens hjerne svarende til responsen på en godbid, så snart den hører det, og på den måde øger vi hestens motivation for at gentage den adfærd (f.eks. at stoppe når vi siger woah), den udførte da den fik klikket.

Klikkeren er en meget præcis måde at fortælle hesten, når den gør det rigtige, jeg kan f.eks. klikke hesten når den traver fint og selvgående i longen, et sted hvor det ellers kan være svært at belønne den på anden måde.

Vi kan bruge klikket til at forstærke adfærd i stort set alle situationer, det er dog vigtigt at være opmærksom på, at klik afbryder adfærd, og hesten derfor er i sin gode ret til at stoppe, for at få sin kiks, når vi har klikket den, uanset om det var for en parade eller et galopanspring. Har man behov for det, kan man træne hesten til at stoppe langsomt efter klikket, frem for at klodse bremsen omgående.

Vi kan bruge klikkeren sammen med vores almindelige signaler i kombination med negativ forstærkning. På den måde kan vi få indlæringen til at gå hurtigere end ved kun at bruge negativ forstærkning, og samtidig bliver man typisk mere opmærksom på sin timing, når man bruger klikker, så vi også bliver bedre til at time den negative forstærkning (altså ophør af pres).

Derudover kan klikkeren også bruges til det, der kaldes shaping, altså formning af adfærd. Her kan vi enten arbejde med fri shaping, hvor vi passivt afventer at hesten gør en brugbar bevægelse, som vi så klikker for, og derved gradvist former adfærden, det er en sjov men typisk tidskrævende træningsform. Vi kan også bruge et target, som det vi bruger til indklikning (se videoen), til dirigeret shaping, på den måde kan vi bruge target til at få hesten til at gå ind i traileren eller vandspiltovet, eller vi kan få hesten til at røre target ved strækøvelser, i stedet for at strække sig efter gulerødder.

Kort sagt kan klikkertræning bruges til enormt mange ting, og det er et super værktøj, hvad end man vil lære hesten tricks, eller man bare vil kunne arbejde med lidt ekstra motivation i den daglige træning.

Nogle trænere arbejder med tomme klik, hvor hesten ikke altid får en godbid efter klikket. Det er generelt ikke noget jeg anbefaler, da mit synspunkt er, at jeg har lavet en aftale med min hest, der hedder klik=godbid, og jeg synes det medfører unødig frustration hos hesten, at den ikke ved, om der kommer kiks eller ej. Min tanke er også, at belønningsresponsens i hestens hoved gradvist bliver dårligere og ændres fra ”uhm kiks!” til ”hmm måske kiks”, når klik ikke altid efterfølges af godbid. Når hesten har forstået en øvelse, så arbejder jeg i stedet med kun at klikke nogle gange, når den gør det rigtigt (variabel forstærkningsfrekvens), og i stedet at belønne med negativ forstærkning eller verbal ros mellem klikkene.

Klikket kobles til godbidden ved det, der kaldes indklikning, det kan du se en lille video om her:

 

http://youtu.be/Bq9SasyngpI

Vil du lære mere om klikkertræning, så kan du se mit seneste gratis webinar her:

 

http://youtu.be/Bcnwseganjo

 

i januar holder jeg også et online kursus, der kører over 5 uger, hvor der virkelig bliver mulighed for at gå i dybden, det kan du læse mere om her https://roejlegaard.simplero.com/page/27171-klikkertraening-af-hest-onlinekursus. Du kan naturligvis også få mig ud at undervise dig i klikkertræning (på Fyn) eller ud at holde et kursus i din stald, jeg kører over hele landet, hvis I kan samle et hold.

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar