Trailer - drøm eller mareridt?

At putte hesten i traileren og køre ud i det blå , hvad end det er til skovtur, stævne, kursus eller noget helt fjerde, giver en skøn frihed for os hesteejere. Desværre er drømmen om frihed for mange blevet til et mareridt, hvor den hyggelige skovtur bliver afløst af kampe og frustration, med en hest, der ikke vil ind i traileren, eller hvis den kommer ind, straks farer ud igen. Mange ender i deres frustration og afmagt med at ty til tvangsmidler, de ellers ikke ville drømme om at anvende på deres hest. Ofte resulterer læsning med stort pres og højt stressniveau i, at hesten bliver endnu sværere at læsse næste gang.

Hvis du efter at have læst denne artikel vil have mere inspiration, så har jeg lige nu tilbud på mit onlinekursus om trailertræning http://shop.ridesikkerhed.dk/page/45606 så kan du nemt og bekvemt studere materialet når du har tid og lyst, alt er tilgængeligt, så snart du har betalt og du kan stille spørgsmål til mig i kursets facebookgruppe og live online på de spørgerunder jeg holder ca. hver 2. måned.

 Med den rette træning bliver trailerlæsning nemt

Med den rette træning bliver trailerlæsning nemt

De seneste uger har jeg fået flere nye elever med trailerproblemer, og jeg arbejder selv med at forbedre læsningen af mine egne heste, hvilket har inspireret til dette blogindlæg, hvor jeg vil give dig en række tips til at få succes med trailertræning og -læsning af din hest.

Det vigtigste man kan gøre for at sikre hesten gode køreoplevelser, og dermed forebygge problemer, er at starte tidligt med tilvænning til trailer, at træne mens man har god tid og ikke har akut brug for at køre, at køre pænt og forsigtigt når man så kører med hesten og at vedligeholde træningen også selvom det egentlig fungerer, så hesten bliver ved med at være motiveret for at gå i trailer, og oplever, at det ikke altid er forbundet med en lang (bumlet) køretur at blive læsset, eller med mindre behagelige oplevelser for enden af trailerturen (stresset stævne, dyrlæge mm.). Det havde jeg glemt med Verdandi på billedet herover, hvilket i foråret resulterede i, at han nægtede at gå i trailer. Nu er han, med god træning og masser af foderbelønninger,nået dertil hvor alle sommerens ridelejrbørn kunne læsse ham med lethed.

Det vigtigste fundament for trailerlæsning er et frem-signal der virker. Det er smart at have både et fysisk/berørings- og et lydsignal, og det er vigtigt på forhånd at vænne hesten til, at frem betyder frem, uanset hvor du er placeret i forhold til den, og uanset om du står stille eller ej. Virker dit frem-signal ikke tilfredsstillende, så start med at træne det uden traileren. Har du ikke en trailer til rådighed hele tiden, så kan du også træne frem-signalet i alle mulige andre situationer, du kan f.eks. sende hesten ind i boksen, mens du står udenfor, eller ind i vandspiltovet, eller imellem nogle tønder/springstøtter eller over en presenning. Alle de gange du træner dit frem-signal, og husker at forstærke (gerne både positivt og negativt, se min artikel om læringsteori, hvis du skal have genopfrisket begreberne Læringsteori) for den ønskede reaktion, der tanker du op på den tillærte motivation, så der efterhånden skal mindre og mindre signal til at udløse at hesten går frem. På den måde virker signalet også bedre i en potentielt vanskellig situation, som læsningen kan være.

Når dit frem-signal virker kan du begynde at træne med traileren. Det er vigtigt, at du tilpasser din træning til hestens forhold til trailerlæsning og -kørsel. Med en (ung) hest, der ikke har trailerproblemer, men bare ikke har prøvet det før, er det vigtigt, at vi ikke bliver for forsigtige og gør et for stort nummer ud af traileren, for hvis vi er nervøse for, hvordan det nu skal gå, så smitter det af på hesten, og den vil måske opfatte vores nervøsitet over traileren som et signal til den om, at traileren er farlig. Det gælder altså om at få trailerlæsningen til at blive en sjov øvelse, hvor vi husker hele tiden at øge kravene før vi forstærker, så hesten hele tiden bliver bedre – husk at hvis vi belønner for samme niveau for længe (f.eks. at hesten når til samme sted på rampen), så bliver hesten som oftest gradvist dårligere i stedet – som i al anden træning. Hvis din hest allerede har dårlig erfaring med traileren, så er det vigtigt at tage det i hestens tempo, og virkelig arbejde på at gøre traileren til et rart sted at være, f.eks. ved at fodre inde i traileren, og belønne med godbidder, når den går længere ind. Nogle trænere arbejder med, at der skal være mere ubehageligt uden for traileren, end hesten synes der er indenfor, det virker, men desværre gør det ikke noget godt for hestens stressniveau, og dens utryghed ved traileren. Jeg vil derfor hellere træne efter, at der er dejligt inde i traileren, og kedeligt udenfor, det tager muligvis længere tid, men til gengæld giver det et langvarigt godt resultat.

Når du træner, så er det smart ret hurtigt at overveje, om du skal kunne læsse selv, og derfor har brug for at hesten enten kan gå ind selv, mens du bliver på rampen, eller at den kan blive stående inde, mens du går ned og lukker bagbom og rampe. Det er meget vigtigt, at du aldrig binder hesten i traileren før bagbom og rampe er forsvarligt lukket, da det ellers kan gå alvorligt galt, hvis hesten prøver at bakke ud når den er bundet. Det samme gælder når hesten skal ud igen, at du så først løsner den (og husker at sætte træktovet på igen!) inden du åbner bagklap og dernæst (når du er kommet ind og har fået fat i træktovet) bagbommen, hvorefter du kan bede hesten bakke roligt ud.

Det er derfor også vigtigt at træne aflæsningen. Når hesten er blevet vant til at gå ind i traileren, så vænner du den til at blive rørt på rumpen og at du rumsterer med bagbommen. I starten er det rigtig smart at have en hjælper til at stå ved hestens hoved, og dels have fat i træktovet, og dels give den godbidder når den står roligt, så vi øger motivationen for at blive inde i traileren mens bagbommen lukkes. Har du ikke en hjælper kan foder i krybbe eller ophængt spand gøre det samme. Det er vigtigt, inden bagbommen klikkes fast at tjekke hestens reaktion, når den mærker bagbommen, nogle heste kan blive forskrækkede, så er det smart først at lære dem at gå det sidste skridt ind i traileren med en hånd på baglåret omtrent hvor bommen skal sidde, så de har lært, at et pres dér betyder ”gå frem”. Når hesten roligt accepterer bagbommen, kan man starte med at lukke rampen, det kan være skræmmende for nogle heste, og det er derfor en rigtig god idé at gøre det gradvist, igen mens en hjælper står hos hesten og giver guf for rolig adfærd. De første mange gange bagbom (og senere rampe) lukkes, der åbnes den straks efter igen, og hesten læsses af inden den evt. læsses på igen og træner lidt mere lukning. Dernæst øges tiden bagbom og rampe er lukket gradvist. Når hesten har det fint med at blive lukket inde i traileren, og også med at være derinde alene, så kan du begynde også at køre med den.

På videoen herunder viser jeg en bid af gårdsdagens træning med Sebastian, som er ved at lære at blive stående mens bagbommen bliver lukket. Jeg kan godt læsse ham og lukke, hvis jeg har en hjælper til at lukke, men vil gerne kunne gøre det selv, og jeg vil også gerne have ham mere tryg ved at være inde i traileren.

Se videoen her https://youtu.be/8jZgmZFaSos

Se videoen her

Selv når trailerlæsningen fungerer, kan det  være en god idé at give hesten dens foder inde i traileren ind i mellem, så den virkelig får tanket op på trailermotivationen. Det er dog vigtigt samtidig at træne den til at blive stående inde efter der er spist op, da man ellers risikerer at få en hest, der bakker ud igen så snart den opdager der ikke er foder, eller bliver urolig når den har spist op, hvis den har fået foder når man har startet turen.

Du kan se mit trailerwebinar her:

https://youtu.be/VO1dMwbJE3U

Står du akut og skal køre med din hest, der er bange for at gå i trailer, så kan det være en idé at få en vognmand med en lastbil, enten en stor eller en lille to-hestes, til at hente hesten, da det for mange heste er mindre skræmmende at skulle gå op i lastbilens noget større rum, samt de står bedre under turen.

Husk trailerkurset her http://shop.ridesikkerhed.dk/page/45606

Skriv gerne i kommentarfeltet, hvad dine trailerudfordringer er.

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar